Csak akkor lesznek komoly gazdasági hatásai az ázsiai madárinfluenzának, ha a kórokozó képessé válik arra, hogy emberről emberre is terjedjen - vélik szakértők. Mint ismeretes, az eddigi halálos áldozatok közvetlenül fertőzött szárnyasoktól kapták meg a vírust. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint pánikra azért sincsen ok, mert - a tavalyi SARS-járvánnyal szemben - az emberre átterjedő madárinfluenza ellen hatékony gyógyszereket lehet bevetni.

A járvány azonban így is érezteti hatását a térség gazdaságában. Elsősorban persze a baromfiágazat szenved, különösen a világ negyedik legnagyobb tenyésztőjének számító Thaiföldön. A szektor súlya azonban itt is csekély, így Thaksin Shinawatra miniszterelnök szerint a 2004-re várt 8 százalékos gazdasági növekedést legfeljebb 0,1 ponttal húzhatja le a kór. A Handelsblatt által idézett egyik elemző azonban arra figyelmeztet, hogy ha elhúzódik a járvány, és a turisták távol maradnak, akkor 6,3 százalékra csökkenhet a thai gazdaság expanziója.

Bár egyelőre sem a légitársaságok, sem az utazásszervezők adatai nem jelzik az utazási kedv csökkenését, a befektetők láthatóan idegesek. A Korean Air részvényeinek árfolyama három hét alatt jó 12 százalékot esett, a japán légifuvarozók papírjai is nyomás alatt vannak, a Bloomberg ágazati indexe pedig csupán a keddi napon 1,4 százalékkal gyengült. A Standard & Poor's hitelminősítő ugyanakkor jelezte: egyelőre nem lát okot az ázsiai országok besorolásának rontására.

A magyar diplomácia eddig nem tett közzé olyan ajánlást, amely a térségbe tervezett utazások elhalasztására vonatkozna. Tóth Tamás külügyi szóvivő szerint az érintett magyar külképviseletekkel az utóbbi napokban folytatott egyeztetés alapján ilyen felhívás nem látszik indokoltnak. A Külügyminisztérium honlapján mindenesetre szerepel a WHO felhívása, amely a szárnyasokkal való közvetlen érintkezéstől való tartózkodást és csak megfelelően átfőzött/átsütött baromfihús, -tojás fogyasztását javasolja a Thaiföldre utazóknak.