A magyar kormány olyan tervet dolgozott ki, amely képessé teheti az országot arra, hogy felzárkózzék az Európai Unió gazdaságának, jólétének átlagához - írta köszöntőjében Medgyessy Péter miniszterelnök, amelyet a tegnap kezdődött Haladó kormányzás című szakmai konferencia résztvevőinek címzett. Hozzátette: ez bátor, de reális célkitűzés. Mint ismert, a baloldal vezetői első ilyen tanácskozásukat 2000-ben Stockholmban tartották, tavaly pedig Londonban gyűltek össze a baloldali állam- és kormányfők.

A kormányzás problémáira a tudósoknak és a politikusoknak olyan válaszokat kell adniuk, amelyek közvetlen politikai intézkedéssé válhatnak - ezt Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára mondta megnyitójában. Kijelentette: Magyarországon nem az a kérdés, hogyan lépjünk túl a jóléti állam koncepcióján, mi innen vagyunk a jóléti társadalmon.

Csak szigorú pénzügyi szabályozás mellett érhető el, hogy a hosszú távon befizetett nyugdíjjárulék megőrizze az értékét, ha viszont a pénzügyi szabályozás lyukas, akkor előfordulhat, hogy a nyugdíjjogosultság elérésekor a jogosult hiába vár pénzére - mondta Csaba László, a CEU professzora, aki a konferencián a gazdasági növekedés szabályozása és a globalizáció kérdéseivel foglalkozott. (VG)