"Kész vagyok arra, hogy nagyon határozott igeneket és nagyon határozott nemeket is mondjak" - ezen szavakkal vezette be államháztartás-racionalizálási programját Draskovics Tibor, aki február 15-én váltja posztján László Csaba pénzügyminisztert. A politikus még nem is lépett hivatalba, de máris költségvetési megszorítást jelentett be.

A jóléti fordulat már végbement Magyarországon - fogalmazott Draskovics, aki szerint a jövőben csakis az ésszerű gazdaságpolitika lehet eredményes, és ha vannak eredmények, akkor lesz népszerűsége is a programnak. Bemutatkozó beszédében megszólította a főbb társadalmi csoportok legtöbbjét, igaz, zömmel nem ígért mást, mint korrekt, kiszámítható együttműködést.

Elmondta: átfogó, végiggondolt és összehangolt kormányzati politikát tervez, amelyben a pénzügyi tárca egyfajta gazdaságpolitikai irányító műhely szerepét is betölti. A jegybankkal történő együttműködésben is optimista, legalábbis "az elmúlt napok tapasztalatai bizakodással töltik el". A vállalkozásoknak, érdekképviseleteknek megígérte: a jövőben minden fontos kérdésben lesz - mégpedig időben - tájékoztatás és konzultáció. Mint mondta, a partnerek tudni fogják, mire készül a tárca, és kiszámíthatóak lesznek a lépéseik.

Draskovics Tibor pfordulatot kíván elérni az államháztartás vitelében. Rövid és hosszú távon egyaránt a kiadások mérséklésére fordít hangsúlyt. Felülvizsgálja az állami feladatok körét. Bejelentette: hivatalba lépését követően azonnal intézkedik egyes költségvetési intézmények átvilágításáról, amelynek célja a racionális intézményi működés lehetőségének megteremtése lesz.

A 2004-es költségvetésben azonnali és jelentős lépéseket jelentett be a leendő pénzügyminiszter. Úgy gondolja, a gazdaságpolitika erre az évre kitűzött céljai helyesek, és a költségvetés jól szolgálja ezen célokat. Ki kell tartani a tavaly nyáron elfogadott gazdaságpolitikai irány mellett, és az idén legalább 1 százalékponttal csökkenteni kell a hiányt - közölte. A 3,8 százalékos GDP-arányos hiány nem lesz tartható - ismerte el. Ezért 4,6 százalékkal számol - mint reálisan elérhető, de kemény céllal -, ám nem tervez pótköltségvetéssel. Bejelentette: 155 milliárdos kiadáscsökkenést kezd, ami a GDP 0,8 százalékának felel meg. Vagyis a már tavaly decemberben elhatározott, 2004-re vonatkozó 35 milliárd forintos megszorításon túl ez 120 milliárdnyi további elvonást jelent. A kormány február végéig meghozza a szükséges lépéseket.

A megszorítás nem érinti a költségvetésben kiemelten kezelt területeket. Draskovics elkötelezettségét fejezte ki a tavalyi év vívmányainak megőrzésében. Elsősorban a költségvetési intézmények és célelőirányzatok számíthatnak további szigorításra.

Draskovics meggyőződése, hogy a gyors fejlődéshez alacsony inflációra, alacsony kamatokra és kis hiányra van szükség. Az euró bevezetése ezeket hozza el, ami nagyobb kiszámíthatóságot és biztonságot jelent. Meggyőződése az is, hogy Magyarországnak erős és versenyképes gazdasággal kell csatlakoznia az eurózónához. Az elkövetkező hónapokban ezért szakmai és társadalmi konzultációkat kezdeményez, amelyek kimenetelétől függ, hogy el tudja-e a kormány vállalni a 2008-as céldátum megtartását. Azt állította: személy szerint a mielőbbi bevezetés mellett van, de a végső döntést csak március végére tudják meghozni. Közölte: az uniós csatlakozás után lépéseket tesznek az ERM II. rendszerbe való belépésre.