Oroszország aktívabb szerepet kíván játszani a nemzetközi pénzügyekben és folytatja a legszegényebb országok adósságainak leírását - mondta Vlagyimir Putyin államfő, aki tegnap James Wolfensohnt, a Világbank elnökét fogadta. Putyin megerősítette, hogy adminisztrációja a reformok új szakaszát készíti elő a növekedés gyorsítása, a szegénység enyhítése és a szociális infra-

struktúra javítása céljából.

A szegénység visszaszorítását jelölte meg minap a következő idők prioritásaként Dimitrij Medvegyev, az elnöki adminisztráció október végén kinevezett vezetője is. Ennek eszközeként a hosszú távú beruházásokat fellendítő piaci reformokat említette. Az elnök jobbkeze elsősorban a valutaliberalizáció, valamint a nyug-díj-, a vám-, az adó- és a földreform fontosságát hangsúlyozta. Medvegyev kijelentette, hogy az ország nem fog a demokráciától az autoriter vezetés irányába mozdulni. Az oroszországi demokrácia helyzetével kapcsolatos aggodalmak azután erősödtek fel, hogy a múlt hónapban lezajlott választások nyomán az elnök hívei kétharmados többséget szereztek a dumában. Nemzetközi megfigyelők szerint a választás "szabad volt, de nem méltányos" - emlékeztet a Financial Times.

Medvegyev sajnálattal szólt a liberális pártok választási vereségéről, amelyet részben az okozott, hogy a Putyin-párti Egyesült Oroszország elragadta előlük a kezdeményezést, amikor magáévá tette az elnök politikáját "a stabilitás előmozdítására, és az egyenlő, átlátható és méltányos feltételek megteremtésére a gazdaságban". Medvegyev visszautasította, hogy a Mihail Hodorkovszkij elleni bűnügyi vizsgálat politikai indíttatású lenne.