A Nemzeti Autópálya (NA) Rt. honlapján nyilvánosságra hozta azon cégek listáját, amelyek pályázatot nyújtottak be a decemberben meghirdetett autópálya-szakaszok kivitelezésére a két szakaszból álló közbeszerzési eljárásban. Ezen adatok alapján az első fordulóban a nyolc ez évben induló sztrádaberuházásra összesen 75 pályázat érkezett. A legtöbbet, tizenkettőt az M35-ös Görbeháza-Debrecen közötti szakaszára nyújtották be, a legkevesebbet, összesen hetet az M3-as Nyíregyházát, illetve a 4-es főutat elkerülő szakaszának építésére.

Mind a nyolc projektre négy vállalat nyújtott be pályázatot: a Hídépítő, a Strabag és a Vegyépszer hét-hét alkalommal önállóan, egy-egy esetben pedig konzorcium tagjaként pályázott, a portugál Mota-Engil cég ellenben mindegyik pályázaton önállóan indult. A 75 pályázat közül 36 érkezett külföldi székhelyű társaságoktól (egy-egy cég több projektre is pályázott), a többit Magyarországon bejegyzett vállalkozás nyújtotta be.

Az előminősítési eljárás keretében már megkezdődött az ajánlatok kiértékelése is: az előminősített vállalkozók tesznek majd ajánlatot a megfelelő határidő figyelembevételével a tenderdokumentációban foglalt műszaki tartalom megvalósítására. Az NA Rt. a Közbeszerzési Értesítőben nyilvánosságra hozza az előminősítési eljárás eredményét.

A Nemzeti Autópálya Rt. - mint arról a Világgazdaság korábban már beszámolt - a múlt év végén hirdetett közbeszerzési eljárást az M0-s autópálya keleti szektorának, az M3-as, az M7-es és az M35-ös két-két szakaszának, valamint a 4-es főút Vecsést, illetve Üllőt elkerülő szakaszának építésére.