A román kormány bejelentette, hogy mind az öt vállalat benyújthatja nem kötelező ajánlatát a két nagy gázszolgáltató privatizációjára, amely korábban erről szándéklevelet küldött Bukarestnek. A két legnagyobb román gázszolgáltató, a Distrigaz Nord és a Distrigaz Sud privatizációja kulcsfontosságú mozzanat afelé, hogy megreformálják a veszteséges energiaszektort - írja a Reuters.

A német Ruhrgas és a Wintershall, az orosz Gazprom, az olasz Enel és a francia Gaz de France nyújthat be nem kötelező ajánlatot a Distrigaz Nord privatizációjára, míg a Distrigaz Sudra a Wintershall kivételével ugyanezen cégek tehetnek ajánlatot. Bár nem határozták meg az ajánlatok benyújtásának határidejét, a gazdasági minisztérium illetékese még tavaly azt mondta, február 29-ig kell azokat benyújtani, ugyanis a tervek szerint június végére le szeretnék zárni a gázszolgáltatók privatizációjának ezen szakaszát.

Egy vállalat mindkét társaságra pályázhat egy időben, de csak az egyiket vásárolhatja meg. A kormány a szolgáltatók 30 százalékát kínálja megvételre, és tőkeemelés útján 51 százalékra kell emelni a részesedést. A 2,5 milliós ügyfélkörű déli szolgáltató 6,35 millió euró nettó profitot könyvelhetett el 2002-ben, míg forgalma 450 millió volt. Az 1,3 millió ügyfelet kiszolgáló észak-romániai társaság forgalma ugyanekkor 380 millió euró volt. (VG)