Első fokon, nem jogerősen törölte a lapnyilvántartásból a Színes Mai Lapot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) - erősítette meg Seregélyesi János, a tárca e témával foglalkozó főtanácsadója.

Az ok, hogy az újság kiadója ellen, az orgánumnak a Mai Naphoz való hasonlósága miatt, védjegyoltalmi pert indított a Magyar Hírlap Rt. 2001 márciusában, a Színes Mai Lap indulásakor, amelynek a tavaly november 18-án született jogerős bírósági ítélet igazgat is adott az ügyben - közölte a minisztérium illetékese, hozzátéve: a döntésről szóló dokumentumot a felperes jogi képviselője küldte meg a tárcának.

"A bíróság kifejezetten csak a védjegyoltalmi perben döntött, s ennek a lapnyilvántartási vetületével nem nagyon törődött" - ismertette a főtanácsos, akinek közlése szerint a január 5-én általa meghozott határozat még egy hétig támadható meg. Másodfokon a tárca vezetője bírálja el az ügyet, az ő döntése ellen közigazgatási bírósághoz lehet fordulni.

Seregélyesi János hozzátette, amennyiben a felperes végrehajtást kér az ügyben, a jogerős döntés elleni fellebbezésnek halasztó hatálya nincs.

Tavaly novemberi jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla azt mondta ki, hogy a Híd Rádió Rt. által kiadott Színes Mai Lap bitorolja a Mai Nap védjegyét. Az eljáró tanács helybenhagyta a Fővárosi Bíróság tavaly januárban meghozott elsőfokú döntését, amely egyben a bitorlás abbahagyására kötelezte az alperest, és eltiltotta a további jogsértéstől.

Az ítélet szerint az összbenyomás alapján kimondható a védjegybitorlás, mivel "irányított figyelmet igényel" a két lap logója közti különbség felismerése. A "lap" és a "nap" szavak hasonlóságára kitérve az ítélőtábla megállapította azt is, hogy a "színes" szó a panaszolt lapcímben "nem jellegzetes, nem meghatározó".

Másnaptól új logóval, a régi néven jelent meg az újság.

"Ügyvédeink úgy gondolják, a módosításokkal teljesítettük a bíróság döntésében foglaltakat" - nyilatkozta akkor L. Kelemen Gábor, a Színes Mai Lapot kiadó Híd Rádió Rt. vezérigazgatója, az újság főszerkesztője, s leszögezte: az új logo

"drasztikusan eltér" az eddigitől, így az már nem téveszthető össze a Mai Napéval.

"Álláspontunk szerint a Híd Rádió Rt. nem tesz eleget a bíróság döntésében foglaltaknak" - közölte ugyanaznap az MTI érdeklődésére Papp Béla, a Mai Nap jogainak tulajdonosaként, a pert indító Magyar Hírlap Rt. százszázalékos tulajdonrészével rendelkező Ringier Kiadói Kft. ügyvezető igazgatója. Szavai szerint engedélyük nélkül a nevet és a logót sem használhatja a döntés kihirdetése után a kiadvány.

L. Kelemen Gábortól kora délutánig nem sikerült megtudnia, fellebbeznek-e a döntés ellen.(MTI)