Hódít a bor Indiában
Egyre kelendőbb a bor Indiában. Az indiaiak tavaly a fehér és vörös nedűből 3 és fél millió üveggel fogyasztottak, többet, mint eddig valaha. Ez a mennyiség természetesen elenyésző a franciák és olaszok évi 60 liter/fő fogyasztásához képest, de mindenesetre igen figyelemreméltó a tradicionálisan töményebb italokhoz szokott Indiában. Az indiai termelők úgy vélik, az ország felkerült a világ bortérképére, sőt exportra is termelnek.
Bombay szórakozóhelyein ma már tipikus ital a bor, az indiai bortermelőknek nincs okuk panaszra. Indiában az importált borok aránya 20 százalék, ami főleg Franciaországból, Olaszországból, Ausztráliából és Dél-Afrikából érkezik. A bor iránti kereslet megnövekedésének azért is örvendetes, mert alkoholtartalma csak 10 százalék körüli, és megfelelő mennyiségben az egészségre is jó hatással lehet. Az indiai borok leginkább a három borvidékről származnak, ezek Sula, Grover és Indage, melyek közül Sula a legnagyobb, melyet 5 évvel ezelőtt egy mérnök álmodott meg, aki korábban az amerikai Silicon Völgyben dolgozott.
Sula évi kapacitása 150 ezer üveg, amelyet hamarosan szeretnének megháromszorozni. A hazai termelésben az indiaiak a következő 5 évben évi 30 százalékos bővülést várnak. (BBC News)


