Egy massachusetts-i kórház kutatása szerint bizonyos, hogy az alkoholfogyasztás növeli a köszvény kialakulásának esélyét, ám a kockázat mértéke attól függ mit és mennyit iszunk.
A vizsgálat során 12 évig 47 000 férfi életét követték nyomon, közülük 730-an lettek köszvényesek. A kutatás szerint a napi két vagy több korsó sört fogyasztók vannak leginkább veszélyben, náluk két és félszer nagyobb az esély a köszvényre azokhoz képest, akik egyáltalán nem isznak. Ha ugyanennyi alkoholt tartalmazó égetett szeszt fogyasztunk, ez a mutató 1,6, míg ha mértéktartóan borozunk, akkor egyáltalán nem nő a köszvény kockázata.
Az alkoholfogyasztás ugyanis a húgysavtermelés fokozódását idézi elő, amely lerakódik az ízületekben, heves gyulladást okozó reakciókat kiváltva köszvényt eredményez.
A kutatás vezetője, dr. Csoj Hjon elmondta, hogy vizsgálatukból úgy tűnik, bizonyos alkoholmentes összetevők - amelyek megtalálhatók a szeszesitalokban - fontos szerepet játszanak a köszvény kialakulásában. A legfontosabb a purin lehet, amely nagy mennyisében található a sörben, de csekélyebb mennyiségben a többi alkoholban is megtalálható. A purin lehet hatással a vérben található húgysavra, így erősítve az alkohol hatását.
A köszvényesek száma egyre növekszik az elmúlt harminc évben, és bár kezelése könnyű, akomplikációk veseelégtelelnséghez vezethetnek.(BBC News)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.