A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a központi költségvetési takarékossági intézkedések hatására a nemzeti energiatakarékossági program 2004. január 31-én meghirdetett nyolc pályázatának 2,55 milliárd forintos össztámogatási keretét 1,939 milliárdra csökkentette. Ezen belül két pályázatnak nőtt is a kerete, háromnak nem változott, a többié azonban mérséklődött.

A módosítás legnagyobb vesztese a távhőellátás szolgáltatói oldalának korszerűsítését célzó pályázat, amelyet eredetileg 600 milliós kerettel hirdettek meg, ám most 275 millióra mérsékelték a rendelkezésre álló összeget. A mindeddig nagyon népszerűnek bizonyult lakossági energiamegtakarítást támogató pályázatra is a tervezett 860 milliónál kevesebb, 700 millió forint jut csupán. Ugyancsak csökkent az energiatakarékossági beruházások támogatására, ezen belül a harmadik fél bevonásával finanszírozott vállalkozói pályázat 550 milliós támogatása; e célra már csupán 300 millió forintot szánnak.

A megújuló energiaforrások felhasználásának a bővítéséhez (önkormányzatok és magánszemélyek) a korábbi százmillió helyett ugyanakkor némileg nagyobb összegre, 113 millióra pályázhatnak. A tőkeszegény kis- és középvállalkozások k+f jellegű energiatakarékossági fejlesztéseinek a támogatására, valamint a termelőszféra energiafelhasználásának mérséklésére a tervezett százmillió helyett 201 millió jut.

A támogatási kereteket a gazdasági tárca az éven túli kötelezettségvállalások szabályai szerinti lehetőségek felhasználásával határozta meg. Így a 2004-ben felhasználható támogatási részkeret 70 százaléka jövőre, illetve 2006-ban válik kifizethetővé. A pályázók számára megítélt támogatások évenkénti ütemezését - ami eltérő az egyes pályázatoknál - a nyertes pályázók részére kiküldendő támogatási szerződések tartalmazzák.

A környezetvédelmi és infrastrukturális operatív programban az energiahatékonyság növelése energetikai pályázat keretei, illetve kifizetési feltételei nem változtak. (MK)