Mit nyújt a város a betelepülő cégeknek?

Jól képzett és olcsó munkaerővel, országos viszonylatban is kiemelkedően magas infrastruktúrával, kedvező ingatlanárakkal várjuk őket. Nem elhanyagolható , hogy a város ipari parkja központi helyen található, könnyen megközelíthető.

Az ipari parkon kívül máshol is vannak ingatlanjai az önkormányzatnak?

A város több különböző pontján. Az ipari parkban mintegy 20 ezer négyzetméterünk van, amit hét parcellára osztottunk, és ebből egy már el is kelt. A felszámolt Béta bánya területén is résztulajdonosok vagyunk. Itt egyébként olasz befektetők jelentek meg. Most is érdeklődik egy betonelemeket gyártó olasz társaság, amely kedvező fekvése miatt választotta Komlót. Innen könnyen megközelíthető Bulgária, Szerbia és Bosznia-Hercegovina. A városban korábban is működött egy betonelemgyár, így jól képzett munkaerő áll rendelkezésre. Ez egy tőkeerős társaság, amely hosszú távra tervezi magyarországi működését. Kezdetben 40 fővel indul, amit később 110-re kíván bővíteni. Az önkormányzat a telekért cserébe megkapja a cég által felépítendő üzemcsarnok 15 évre szóló használati jogát. A harmadik fontos, fejlesztésre váró ingatlan a város északkeleti részén található Zobák ipari centrum. Itt működött korábban az utoljára bezárt bánya üzeme, ahol több hasznosítandó ingatlan és kisebb építmény is található.

Hogyan védik ki a spekulatív célú ingatlanvásárlást?

Azt tervezzük, hogy azokra a telkekre, amelyeket két évig nem építenek be, bevezetjük a telekadót. A cél az, hogy a városba komoly, hosszú távon gondolkodó beruházók érkezzenek, amelyek munkahelyeket teremtenek.

Preferálnak ágazatokat?

Egyes nagyvárosokkal szemben nem engedhetjük meg, hogy csak a legmagasabb színvonalat képviselő, a high-techet alkalmazó cégeket fogadjuk be. Bármilyen tevékenységű vállalatot szívesen látunk. A lényeg az, hogy környezetkímélő legyen, és munkahelyeket teremtsen.

Komlón magas a munkanélküliség. Mit tesznek ennek csökkentésére?

Minden pályázaton részt veszünk, amelynek célja a munkanélküliség csökkentése. Közmunkaprogramokat, szakmai képzéseket szervezünk. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy a városi beruházásokat helyi munkaerő segítségével valósítsák meg.

Milyen a város megközelíthetősége?

Ezen a területen még sok a teendő. Bár a pogányi repülőtér megépítésével sokat javult a város megközelíthetősége, ám az igazi fellendülést a 9-es út megépítése, illetve az M7-es autópálya enyingi leágazásától Pécsig megépülő gyorsforgalmi út jelentené.

Mekkora a város költségvetése? Mennyi a helyi adóbevétele?

Az idei költségvetésünk 5,6 milliárd forint. Ebből mintegy 1,1 milliárdot fordítunk különböző fejlesztésekre. A helyi adókból várhatóan közel 400 millió forint folyik be. Ennek több mint a dupláját az iparűzési adó teszi ki.

Milyen beruházásokat végeznek az idén?

Ötszázmillió forint címzett támogatásból felújítjuk a városi kórházat. Most végre a sportcsarnok mellett több mint tíz éve szerkezetkészen álló uszodát is befejezzük. Ez közel 300 millió forintos ráfordítást igényel, ám ennek döntő részét, azaz 215 millió forintot állami támogatásból biztosítjuk. Hamarosan elkezdődik annak a 34 lakásos háznak az építése, amelyben 14 költségelvű bérlakást alakít ki az önkormányzat. Még az idén építünk egy műfüves sportpályát. Vállalkozói beruházással várhatóan augusztusra elkészül az a nagyszabású, közel 1,5 milliárd forintos fejlesztés, amelynek keretében 75 férőhelyes, háromcsillagos gyógyszálló, wellnessközpont, illetve konferenciatermek, éttermek és kávézók épülnek. Ez vélhetően jelentősen fellendíti a város idegenforgalmát.

Összességében mit tesznek az idegenforgalom élénkíté-séért?

Mivel a városban, illetve közvetlen közelében hat horgásztó is található, szeretnénk fejleszteni a horgászturizmust. Emellett várhatóan még az idén elkezdjük a pihenőpark fejlesztését, ha elfogadják a pályázatunkat. Szeretnénk bővíteni a szálláshelyeket és a sportolási lehetőségeket.

Pályáznak uniós forrásokra?

Elsősorban a foglalkoztatás javításához szeretnénk uniós forrásokat bevonni. Az úthálózat fejlesztésére már nyújtottunk be pályázatot, és a városrehabilitációhoz is pályázunk brüsszeli forrásra. A városban található egy kőbánya, ahol jó minőségű követ termelnek, viszont a vasúti kőszállítást szeretnénk a városból "kivinni".

Milyennek szeretné látni a várost néhány év múlva?

Jó életkörülményeket biztosító, alacsony munkanélküliségű, gazdaságilag fejlett, rendezett településnek, ahová szívesen visszatérnek azok a frissdiplomás fiatalok, akik korábban a továbbtanulás miatt elköltöztek. Továbbá olyan városnak, ahol érdemes befektetni, és ahová turistaként is érdemes ellátogatni.