Egy hónappal később tartja meg az eredetileg csütörtök estére tervezett tisztújító közgyűlését a Tilos Rádió, mivel a tanácskozás nem volt határozatképes - tudta meg ma a távirati iroda az egyik résztvevőtől. "Necces volt a dolog, majdnem összejöttünk a kellő számban" - mondta a név nélkül nyilatkozó tag, emlékeztetve arra, hogy mintegy százan rendelkeznek szavazati joggal e fórumon. Budavári Eszter, a rádió ügyvezetője - elhárítva az okokkal kapcsolatos kérdést - annyit közölt a távirati irodával: "az a hivatalos nyilatkozat, hogy nincs nyilatkozat".

Múlt csütörtökön, éjszakába nyúló ülésen halasztotta el egy héttel a Tilos Rádió új vezetőinek megválasztását az adót működtető alapítvány közgyűlése; egy korábbi napirendi ponttal, az alapszabály-módosítással "annyira elment már az idő, hogy senkinek nem volt energiája arra, hogy meglegyen a szerkesztő- és a kurátorválasztás" - mondta el akkor Budavári Eszter, a médium ügyvezetője.

Február 10-én mondott le posztjáról a kuratórium elnöke, Csabai Gábor, miután a médium közgyűlése nem fogadta el a testületnek azt az indítványát, hogy az adó átalakításáig csak zenét sugározzanak; követte őt az ötfős grémium másik három tagja is.

A kuratórium feladatait egy kilenctagú válságstáb vette át; a közgyűlésen döntöttek egyben arról is, hogy egy hónapon belül új kuratóriumot választanak. Egy, a rádió vezetéséhez közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás a távirati irodának múlt csütörtökön a kétharmados döntéshozatallal és "a bázisdemokrácia nehézségeivel" magyarázta, hogy csak mostanra forrott ki, kik és milyen szabályok között működtethetik, vezethetik a továbbiakban a médiumot.

Az Országos Rádió és Televízió Testület január 21-én harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogát, mert az egyik, Barangó néven ismertté vált műsorvezető szenteste azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt".

A médiahatóság akkor - a Tilos másik két kifogásolt esetét is tárgyalva - hat hónapra kizárta a rádiót a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából, és mintegy utolsó figyelmeztetésként alkalmazta a médiatörvény azon kitételét, amely szerint a testület "írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést".

Amennyiben a médiahatóság ismét elmarasztalja a Tilost, az a rádió műsorszolgáltatási szerződésének felmondását vonhatja maga után. Az adó jelenleg azért sugározhat, mert a bíróság felfüggesztette az ORTT által kiszabott büntetés végrehajtását.(MTI)