A tegnap közzétett hivatalos számok szerint februárban az elemzők által vártnál kisebb mértékben, 0,3 százalékkal bővült a német gyáripar megrendeléseinek állománya, ami alig tudta kompenzálni a januári 1,3 százalékos visszaesést. A belföldi megrendelések értéke 1,2 százalékkal emelkedett, ugyanakkor külföldről - jórészt az erős eurónak köszönhetően - 0,6 százalékkal kevesebb igény érkezett, mint januárban. A belföldi megrendelések terén a beruházási javak jelentették a húzóerőt, ami ismét alátámasztja, hogy továbbra is a fogyasztói kereslet a német gazdaság "Achilles-sarka" - fogalmaz egy, a Bloomberg által idézett elemző.

A németek óvatossága nem meglepő. Az elmúlt hónapban további 44 ezerrel nőtt az állástalanok száma, így a munkanélküliségi ráta immár eléri a 10,4 százalékot. Ez - mint a Financial Times rámutat - azt jelzi, hogy a Schröder-kormány tavaly bevezetett munkaerő-piaci reformjainak kedvező hatása megszűnőben van. Szakértők szerint csak akkor javulhat érezhetően a foglalkoztatási helyzet, ha a gazdaság legalább két egymást követő negyedévben minimum egyszázalékos éves ütemben bővül.

A hazai fogyasztók támogatása nélkül a német kilábalás továbbra is az exporttól (főleg a tengerentúlra irányuló szállításoktól) függ, ám ezt az erős euró mellett a kínai gazdaságban jelentkező túlfűtöttség is veszélyezteti. Jó hír, hogy az Egyesült Államokból változatlanul kedvező, és Japánból is egyre pozitívabb jelzések érkeznek. Berlin továbbra is másfél-két százalék közötti éves GDP-növekedést vár, ám piaci elemzők - sőt az Európai Bizottság is - megkezdte a prognózisok lefaragását.