Néhány napon belül az utolsó amerikai katonák is elhagyják a taszári bázist, ahol július 1-jétől kizárólag a Magyar Honvédség katonái tartózkodnak - közölték lapunk érdeklődésére a Honvédelmi Minisztériumban. Bár az Egyesült Államok hivatalosan továbbra sem nyilatkozott arról, hogy végleg lemond-e a Kaposvár melletti bázis igénybevételéről, az utolsó katonák kivonulása azt jelzi, a létesítmény sorsra gyakorlatilag eldőlt. Az amerikai haderő a boszniai békefenntartó misszió megindítását követően közel kilenc évig használta a létesítményt, s az utolsó amerikai egység kivonulását követően a laktanyára és a mellette található katonai repülőtérre bezárás vár. A honvédelmi tárcánál ugyanis már korábban bejelentették, hogy amennyiben az amerikai haderő nem tart rá igényt, 2005 végéig felszámolják a taszári bázist.

A bezárás a HM által tavaly elindított újabb haderőreformmal van összefüggésben, amelynek keretében a tárca több légibázist is megszüntet. A honvédség a kecskeméti bázist mindenképpen megtartja, mivel a létesítmény területén az elmúlt években, nagyobbrészt NATO-forrásokból, több milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre. Másrészt ez a bázis ad otthont a légierő MiG-29-es vadászgépeinek, és ide várják majd az orosz harci gépeket felváltó Gripeneket is. Biztos a pápai repülőtér sorsa is, mivel a finanszírozásával itt jelentős fejlesztések folynak, míg a haderő harcihelikopter-ezredének megmaradó részét a szolnoki légibázis fogadja be. Ezzel szemben a taszári és a szentkirályszabadjai repülőterekre a honvédség a továbbiakban nem tart igényt.

Az összességében mintegy 550 hektáros ingatlanra ugyanakkor Taszár és Kaposvár települési önkormányzata, valamint Somogy megye is igényt tart. A Somogy megyei közgyűlés tegnapi balatonszentgyörgyi ülésén határozatot hozott az ingatlan átvételéről, ám nem mondott le a terület tulajdonba vételéről a taszári képviselő-testület sem, s Kaposvár városvezetése is határozatban erősítette meg a létesítménnyel kapcsolatos igényét. (NIG)