A Magyar Pékszövetség szerint szükséges, hogy belátható időn belül emelkedjen a sütőipari termékek ára - írja figyelőnet.hu.
Az áremelés mértékének el kellene érnie a 10-15 százalékot, mert csak így tudnak fejlesztési forrásokhoz jutni, ami versenyképességük megőrzése érdekében szükséges. A magyar pékségeknek évente 2-3 milliárd forintos fejlesztési forrásra volna szükségük - jelentette ki Ilonka Boldizsár, a szövetség elnöke.
A magyar pékek versenyképessége veszélybe kerül, amennyiben tőkeerős versenytársak jelennek meg a magyar piacon. Jelenleg a sütőipar árbevétel - arányos nyeresége 0-3 százalék, ezért sok pékség nullszaldós vagy veszteséges. Így fejlesztésre egyáltalán nem jut pénz. Az áremelést elérniük nagyon nehéz, főként a multinacionális áruházláncok ellenállása miatt.
A tervezett áremelés mértéke attól is függ, hogyan alakul majd az új búzából őrölt liszt ára, valamint milyen mértékben emelkedik az energiahordozók, főként a gázolaj ára. Ha ezek kedvezően alakulnak, időlegesen lekerülhet a napirendről az áremelés. Jelenleg egy kilogramm fehérkenyér előállítási költsége 137-140 forint körül mozog kilogrammonként, az üzletekben ugyanakkor ezt az árut 140-180 forintért lehet megvenni kilónként. A kereskedők árrése 25-30 százalék között mozog általában. Tavaly a sütőipar becsült árbevétele 130 milliárd forint körül mozgott, ami 5,8 százalékkal volt több az előző évinél, vagyis a növekedés az infláció alatt maradt e területen. Magyarországon jelenleg 1400 pékség működik, ennek 70-75 százaléka kicsi, csak a közvetlen környezetét ellátó üzem. (fn)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.