Várhatóan januártól új orvosi vényeket vezet be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a szakmai egyeztetések még zajlanak. Az európai uniós országok biztosított polgárai ugyanis a tagállamokban az egészségügyi ellátás részeként a társadalombiztosítók (tb) támogatásával válthatják ki az orvosságokat - tájékoztatta lapunkat Lengyel Balázs. Az OEP főosztályvezetője magyarázatként hozzátette: ha például a magyar orvos szükségesnek véli, bármelyik tagállambeli polgárnak tb-támogatással írhatja fel a gyógyszert. Az egyes országok biztosítói utólag számolnak el egymással.

Jelenleg is ez a gyakorlat, ám a régi recept hátoldalán fel kell tüntetni az ellátott beteg születési dátumát, az ellátásra feljogosító formanyomtatványt (E-111-es, vagy európai egészségkártya), a biztosítási ország kódját, valamint a külföldi biztosító azonosítószámát. Ez utóbbira az utólagos elszámoláshoz van szükség. A patikusok e vényeket külön kezelik.

Ha valaki hazai receptjét váltja ki más országban, az orvosságért teljes árat kell fizetnie, még akkor is, ha a saját biztosítója támogatná is azt - figyelmeztetett a szakember.

Lengyel Balázs elmondta azt is, hogy az E-111-es nyomtatvánnyal, illetve az európai egészségkártyával az orvosilag hirtelen szükségesnek ítélt ellátást a tagállamokban igényelhetik a betegek. Ezek mellett e nyomtatvánnyal vehető igénybe a vesebetegek művesekezelése, az oxigénterápia és a szülés.