Barroso csütörtök délutánra váratlanul sajtóértekezletet hívott össze Brüsszelben, és ismertette a 2004. november 1-jétől hivatalba lépő új Európai Bizottság tárcafelosztását. Elöljáróban hangsúlyozta: erős csapatot hozott létre, s döntését részletes konzultáció előzte meg valamennyi biztosjelölttel. (Az Európai Unió kormányaként is emlegetett testület vezetője eredetileg augusztus 23-ára ígérte a tárcafelosztást és az egyes feladatkörök szétosztását a bizottsági tagok között.) Barroso úgy véli, hogy stabil és politikailag tapasztalt az új bizottság, képes hatékonyan szolgálni az Európai Unió célkitűzéseinek megvalósítását. Egyidejűleg pedig rámutatott, hogy valamennyi biztos egyenlő jogokkal rendelkezik a testületben, "nem akarok első és másodosztályú bizottsági tagokat", idézte szavait a Rapid.

Lapunknak nyilatkozva Kovács László elégedettségét hangsúlyozta. Elmondta, hogy már a Barrosóval múlt héten lezajlott találkozóján örömmel értesült az ajánlatról, hiszen az energiapolitika stratégiai jelentőségű Magyarország, az Európai Unió, de az egész világ számára is. Nyilvánvaló a jelentősége annak, hogy az EU és Magyarország milyen mértékben és milyen áron fér hozzá az energiahordozókhoz, hogyan tudja az olajat és a földgázt a megújuló energiaforrásokkal helyettesíteni. Nagyon fontos a nukleáris erőművek biztonsága is, amely ugyancsak a biztosi portfóliómhoz tartozik, hiszen az szintén hatással van a gazdasági növekedésre, a versenyképességre és nem utolsósorban az emberek életminőségére - emelte ki végül Kovács László.

Az EU-tagok gazdasági fejlődése szempontjából az egyik legfontosabb tárcát kapta a magyar biztos - értékelte a döntést Medgyessy Péter miniszterelnök. A parlamenti pártok, így az MSZP, az SZDSZ és az MDF ugyancsak kedvezően fogadták a döntést, egyedül Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő adott hangot fenntartásának, hogy Kovács Lászlónak e területen "korlátozott képességei vannak".