A csődbe jutott amerikai Enron Corp energia-nagykereskedelmi vállalat csalással vádolt informatikai vezetője bűnösnek vallotta magát pénteken egy houstoni bíróságon.

Kenneth Rice elismerte, hogy 13,7 millió dollárt csalt el, amiért akár 10 év börtönbüntetés is várhat rá.

Rice az Enron Broadband Services társ-vezérigazgatója volt 1999-2001 júliusa között. Rice elismerte, hogy hivatali ideje alatt téves információkat közölt az irányítása alatt álló vállalatról.

Július elején Kenneth Lay, az Enron alapítója és volt vezetője feladta magát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékeseinek, miután ellene is vádat emeltek a céget csődbe juttató pénzügyi machinációk miatt.

A texasi székhelyű, 1985-ben alapított Enron 2001 decemberében jelentett csődöt, és ezzel nem csupán több ezer állás szűnt meg, hanem semmivé foszlott az alkalmazottaknak az Enron-részvényekben tartott nyugdíjcélú megtakarításai is. Az összeomlás azért következett be, mert a cég üzleti mérlegéből sokáig nem tűntek ki azok az egyre halmozódó adósságok, amelyek a veszteségesnek bizonyult "partnerségi megállapodásokból" - adóparadicsomokban bejegyzett offshore cégekhez történt tőkekihelyezésekből - keletkeztek.(eBroker)