Oroszországban a bankkártyacsalók ma már évente mintegy 20 millió dolláros kárt okoznak, jobb védelem ellenük csak a nagyobb biztonságot jelentő chip-kártyák elterjedésétől várható. Július végéig csak az orosz fővárosban 180 esetben derítettek fényt a bankkártya-tulajdonosokat megrövidítő csalásra - ez 44 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A tulajdonosok vesztesége változó: volt, akit mindössze 2 rubellel (3 centtel) rövidítettek meg, de arra is volt precedens, hogy valakinek 20 ezer dollárt emeltek le számlájáról - olvasható az Izvesztyija orosz napilap online kiadásában. A 20 millió dolláros kár a bankkártyákkal lebonyolított 20 milliárd dolláros forgalom 0,1 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a biztosabb védelmet nyújtó kártyák az újonnan kibocsátott plasztiklapoknak mindössze 4 százalékát teszik ki, jelentősebb előrelépés ezen a téren csak a következő egy-két évben várható.

A szakemberek szerint a bankkártya-csalók érdeklődése azért nő Oroszország iránt, mert ez a technológia igen gyorsan terjed, tavaly 40 százalékkal nőtt a kártyatulajdonosok száma. Két éve az oroszok 10 százaléka vásárolt bankkártyával, mára arányuk megduplázódott. (MTI/index)