Tovább nőtt a hazai vállalatok igénye az elektromérnökök, a távközlési szakemberek és a projektmenedzserek iránt. Hiány van építő- és gépészmérnökből, de a villamosmérnökök, exportgyakorlattal bíró kereskedők és az értékesítési szakemberek is keresettek a hazai munkaerőpiacon. Ha a tendenciák folytatódnak, a mérnökhiány a következő hónapokban tovább terjedhet. A Világgazdaság nyolc - a hazai piacot meghatározó fejvadász és tanácsadó - cég adatai alapján készítette el munkaerő-piaci elemzését és prognózisát.

Változatlanul a műszaki és az ipari szolgáltatások kínálják a legtöbb elhelyezkedési lehetőséget. A kereskedelmi és építőipari pozíciók száma nőtt, a gazdaságiaké stagnál. Nehéz elhelyezkedniük a környezetvédelmi szakembereknek, jogászoknak, illetve a PR, kommunikáció, pszichológia szakon végzetteknek, s az általános gazdasági főiskolai képzésben részt vettek sem találnak könnyen munkát.

A legnehezebb dolguk azoknak a vezető pozícióból kikerült szakembereknek van, akik egy ideig saját vállalkozást vittek, most alkalmazottként szeretnének újra elhelyezkedni - állítja Visegrády Tamás, a PSP Siklóssy és Partner Kft. magyarországi igazgatója. Általános vélemény, hogy komolyabb nyelvtudás nélkül egyre nehezebb elhelyezkedni a hazai munkaerőpiacon. Szakértők egyetértenek abban is, hogy Budapesten a legélesebb a verseny a munkahelyekért, a fizetések is itt a legmagasabbak.

Vidéken viszont - főleg az észak- és kelet-magyarországi új beruházásokhoz - alig találni jelentkezőt - állítja Kelemen András, a Multijob ügyvezető partnere. A szakember szerint a mai fiatalok többsége, bárhol is végeztek, marketingesek, rendezvényszervezők, vagy PR-menedzserek szeretnének lenni.

A vállalat mérete, a kereslet-kínálat aránya határozza meg a kereseti lehetőségeket, ám a nagyságrendek jól látszanak. A beszerzésben, a kontrolling területén dolgozók 300-700 ezer bruttó fizetésre számíthatnak, pozíciótól függően alakul az értékesítésben munkát vállalók fizetése, bruttó 300 ezertől akár egymillióig is kereshetnek.

A külföldi tulajdonú vállalatoknál az eddig alkalmazott "bérmunkással" szemben valódi vezetői-döntési pozícióba kerülnek a magyar menedzserek - véli Szabó Attila, a Szabo International HR Kft. ügyvezetője. Míg a gyárvezetők fizetése bruttó 500 és 2,5 millió forint között alakul, addig a kisebb cégek ügyvezetői átlagosan 8-900 ezer körül keresnek.

A termékek és szolgáltatások, ezek értékesítése népszerűsödik az év további részében, véli Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó ügyvezető partnere. Elsősorban a logisztika, a beszerzés, a CRM, az információtechnológia és a mobilkommunikáció kínálta állások száma nő majd, addig Vári Gergő, a Profession.hu ügyvezetője úgy ítéli meg, a mérnökök mellett az orvoslátogatók elhelyezkedése lesz a legkönnyebb. Jó pozíciókat lehet találni a következő időszakban programozóként és informatikusként is - véli Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető igazgatója.