Összesen 17 balatoni önkormányzat 19 strandjának ítélték oda az idei szezonban a Kék Hullám Zászló minősítést, amelyet a legjobb feltételeket biztosító fürdőhelyek kaphatnak meg a tó térségében. A minősítést civil szervezetek, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) kezdeményezésére ebben az évben vezették be, s a Balatoni Szövetség, a Magyar Marathon Klub, valamint a felkért szakértőkből álló zsűri júliusban kezdte meg munkáját. A Kék Hullám Zászló odaítélésénél a legfontosabb szempont a víz minősége, a fürdőhely hulladékbegyűjtési rendszere, a strand tisztasága, valamint az illemhelyek száma és kulturáltsága. Emellett további fontos szempont a különböző szolgáltatások - vendéglátás, parkolás - színvonala, valamint az akadálymentes közlekedés feltételeinek megteremtése a mozgáskorlátozottak számára.

A minősítési rendszer egyelőre csak a Balaton térségében működik, ám a környezetvédelmi tárca tervei szerint ezt a későbbiekben az ország egész területére kiterjesztenék és bármelyik természetes vizű strand pályázhatna elnyerésére. További cél, hogy Magyarország mielőbb csatlakozhasson a nemzetközi strandminősítő rendszerhez, a Kék Zászlóhoz, amelyet mostanáig már több ezer, díjtalanul látogatható strand nyerte el Európában.

A kormányzati szervek költségvetésében az idén összesen 5 milliárd forint szerepel a balatoni és tó környéki fejlesztések támogatására. Ennek eredményeként a korábbi évekhez képest lendületet vett a strandok és kikötők kotrása, s mérséklődött a tó lehalászása is.