Litvánia hozzájárulását adta ahhoz, hogy a barátnője, Marie Trintignant meggyilkolásáért a balti államban elítélt francia rocksztár, Bertrand Cantat nyolcéves börtöntüntetésének fennmaradó részét Franciaországban töltse le.

A Noir Desir francia rockegyüttes 40 éves vezető énekesét egy litván bíróság ítélte el idén márciusban azért, mert egy vilniusi hotelszobában halálra verte a 41 éves Trintignant-t, az egyik leghíresebb francia színészdinasztia tagját, négy gyermek anyját, aki filmet forgatott Litvániában. A rocker azzal védekezett a litván bíróság előtt, hogy barátnőjét nem akarta megölni, az asszony a dulakodás közben megcsúszott, elesett, fejét beleverte a radiátorba, és ez okozta halálát.

Az ismert francia filmszínész, Jean-Louis Trintignant leánya öt napig feküdt kómában; halála mélyen megrázta Franciaországot. Temetését nagy ünnepélyességgel rendezték meg. A litván igazságügyi minisztérium szóvivője kedden azt közölte, hogy ha a kiadatási eljárás rendben zajlik, Cantat az év végére Franciaországban lehet. A francia jog értelmében a rocksztár ügyvédei védencük feltételes szabadon bocsátásáért folyamodhatnak a börtönbüntetés felének letöltése után. (hvg)