Ötven-hatvan százalékkal több illetéket kell jövőre fizetni egyes okmányokért - ez derül ki a Magyar Hírlap birtokába került pénzügyminisztériumi előterjesztésből. Szigorodnának a lakáscserére vonatkozó illetékszabályok. Felére csökkenne az új építésű lakás szerzésére biztosított illetékmentességi értékhatár. Továbbra is marad az örökösödési adó, bár egymillió forinttal mérsékelni lehet a legközelebbi rokontól szerzett hagyaték illetékalapját - írja a Magyar Hírlap.

Az elmúlt években az illetékek nem növekedtek, ezt az elmaradt emelkedést szeretné mosta Pénzügyminisztérium behozni. Az emelésre váró illetékek között a magánútlevél (négyezerről hatezerre emelkedne), de ha tíz évre szeretnénk érvényesíttetni útiokmányunkat, az tízezer forintba kerülne a mostani hatezer helyett. A mostani 1000 helyett 1500 forintba kerül az útlevél, ha valaki a kérelem benyújtása előtt még nem töltötte be a 18. életévét, vagy már 70 évesnél idősebb. A jogosítványért, a forgalmi engedélyért, valamint a gépjármű törzskönyvéért szintén hatezret kellene fizetni négyezer forint helyett.

Szintén tízezret kellen majd leszurkolni a vállakozói igazolványok, valamint a működési engedélyek kiadásáért fizetendő illeték. A vállalkozói igazolványok másolata ötezer forint lenne.

Harmincmillióról viszont tizenötmillióra csökkene az új építésű lakás szerzésére biztosított illetékmentességi értékhatár.

A jelenlegi negyvenezerről százezer forintra nő a 35 évnél fiatalabbak első lakáshoz jutását segítő illetékkedvezmény maximuma, bár továbbra is a fizetendő összeg felének megfizetése alól mentesülnek. A kedvezménnyel a legfeljebb tízmillió forintért vásárolt lakások esetén lehet élni. Idén csupán nyolcmillió forint ez az értékhatár.

Szigorítanák a lakáscsere esetén fizetendő illetékre vonatkozó szabályt is. Jelenleg az illeték alapja az elcserélt lakások terhekkel nem csökkentett forgalmi értékének különbözete. Ehelyett a jövőben a lakástulajdonosok egymás közti cseréje esetén az illeték alapja a megszerzett lakás - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének ötven százaléka lesz, ha az több, mint a vásárolt és eladott lakások értékkülönbözete. Ugyanez vonatkozik majd arra az esetre, ha valaki a lakásvásárlást megelőző vagy az azt követő egy évben eladja korábbi ingatlanát. A mostani szabályozás szerint ilyenkor szintén a különbözet képezi az illeték alapját.

Emelkedne a fizetendő illeték az 1800 köbcentiméternél nagyobb gépjárművek, valamint az 500 köbcentiméternél nagyobb motorok megszerzése esetén. Míg az ennél kisebb járművek után továbbra is köbcentiméterenként 15 forintot kellene fizetni, az említett esetekben 20 forint lenne a teher.

A házassági bontóper illetéke a jelenlegi duplájára, húszezer forintra emelkedik. Emellett a mostani kétezer helyett háromezer forintot kell majd fizetni az anyakönyvi kivonatért.

Csaknem minden kategóriában kétszeresére emelkedik a bírósági eljárások illetékszámítási alapja is. A cégbejegyzésért egyedül a zárt körű részvénytársaság, valamint a korlátolt felelősségű társaság esetén kell többet, a mostani nyolcvanezer helyett százezer forintot fizetni. (mh - Dutka Noémi)