Első körben 72-ből 51 pályázó kerülhetett be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által elkészített minősített európai uniós pályázatírók, tanácsadók és pályázatmenedzselők katalogizált jegyzékébe. Az augusztus 2-án megjelent felhívás első határideje szeptember 15-én járt le. A döntést az Országos Pályázati Minősítő Testület hozta, amelynek tagjait a Nemzeti Fejlesztési Hivatal, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Európai Uniós Pályázati Szakértők Szövetsége, a Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetsége és az MKIK delegálta.

A szakmai jártasságon és referenciákon kívül a pénzügyi stabilitás volt az egységes feltételrendszer másik fő szempontja - hangoztatta Kertész Ferenc EUPSZSZ-elnök. A kormányzati, szakmai és civil szervezetek a kezdeményezéstől a piaci szegmens megbízhatóbb és professzionálisabb működését várják. A mintegy háromezer működő cég közül nem könnyű választani. A pályázatírói profil sem tiszta, és a szelekciós mechanizmusok erőtlensége miatt a piac megszilárdulása hoszszabb távú folyamat.

A kezdeményezés nem gyakorol a cégek felett kontrollt, azt a piacnak kell megvalósítania - hangsúlyozta Parragh László. Az MKIK elnöke felhívta a figyelmet: a visszaélések elkerülhetőek volnának, ha a megbízók több figyelmet fordítanának a pályázatíró kiválasztására. Ebben ez a lista segíthet - tette hozzá. A terv szerint a testületnek a kamara lesz az a tagja, amelyhez etikai, szakmai panasszal lehet élni. Előkészület alatt áll egy pályázatírói etikai kódex létrehozása is.

A most auditált cégek egy évre kaptak tanúsítványt, de folyamatosan, minden hónap 15-ig lehet pályázatot benyújtani. Részletek és a lista megtekinthető az MKIK honlapján. A cégekről itt közzétett információk köre várhatóan bővülni fog.