A tíz új tagállam diplomatái még mindig csak tanulják a járást az Európai Unió szövevényes labirintusában, noha már több mint fél éve csatlakoztak, és előtte egy esztendőt "megfigyelői státusban" töltöttek a közösségben - írja az EUobserver. Egyelőre defenzív az újak hozzájárulása az uniós ügyekhez - ismerte el a hírportálnak Maros Sefcovic, Szlovákia új EU-nagykövete is.

Brüsszelben általában azonban úgy tartják, hogy a hatékony közösségi munka szempontjából leginkább az állandó képviselők bizottságának (Coreper) ülésein részt vevők sokirányú felkészültsége a perdöntő, mert de facto ezeken a tanácskozásokon születnek az új uniós jogszabályok és döntések, amiket azután a tagállamok vezetői vagy illetékes miniszterei a legtöbb esetben már csak szentesítenek.

Elsőre mindenkinek nehéz átlátni a közösségi eljárási szabályrendszert, mert szükségszerűen bürokratikusnak látszik, és az is a gyakorlatban - jegyezte meg lapunknak Dienes-Oehm Egon nagykövet, a szakkérdéseket tárgyaló Coreper-1 magyar képviselője. Általában pedig egyéne válogatja, hogy milyen gyors a szakmai beilleszkedés. Saját bevallása szerint neki fél évbe telt, mire sikerült rutint szerezni az uniós ügyek intézésében. Ráadásul ez a rutin szinte sohasem lehet százszázalékos, mert állandóan változik és fejlődik az EU, s csapatmunkáról lévén szó, mindig adódhat olyan eljárási trükk, amit a brüsszeli magyar EU állandó képviseleten legfeljebb egy-két szakértő ismer. A Coreper-1 esetében, ahol a belső piacra és jogalkotásra összpontosul a munka, különösen fontos az önfegyelem, a szakmai jártasság és ismeretanyag.

Összesen mintegy száz ember, több nyelven beszélő, naponta 12-14 órát dolgozó, zömében fiatal tartozik a magyar EU állandó képviselet állományához, és vesz részt a közösség 300 munkacsoportjának tevékenységében - tájékoztatta a Világgazdaságot Kiss Tibor nagykövet, a brüsszeli képviselet vezetője, aki a fajsúlyosabb politikai kérdéseket tárgyaló Coreper-2 üléseire jár júniusi kinevezése óta.

A magyarok messze kiemelkednek az új tagok stábjából - hangsúlyozta, amikor azt fejtegette, hogy eleve sokkal nehezebb 25 tagállam képviselőinek munkáját koordinálni, mint korábban a 15-ét. Tapasztalata szerint elismerést vált ki, ha egy-egy tagállam képviselője röviden és tárgyszerűen, csak akkor szólal fel, ha nemzeti érdekről vagy szakmai észrevételről van szó.

Az új tagok képviselőit jelentősen segíthetik az uniós eljárási rendbe való beilleszkedésben a régi tagok is, erősítette meg mindkét magyar nagykövet. A Coreper-üléseken Magyarország képviselőjének két oldalán a rotáció szerint most Francia- és Svédország nagykövetei ülnek, velük kitűnő az együttműködés.