Több lesz a csatorna- és vízdíj, emelkedik a szemétszállítás ára, többet kell majd fizetni a temetési szolgáltatásért - így döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A fővárosi csatornadíjakat 14,8 százalékkal, a vízdíjakat 5,7 százalékkal emelte a közgyűlés koalíciós többsége. Az ellenzék szakmailag megalapozatlannak, sőt Sasvári Szilárd fideszes képviselő brutálisnak nevezte az áremelést. A két tétel elkülönítése mesterséges - mondta -, a díjemelés átlaga 10 százalékos, az infláció kétszerese. Az ellenzék felvetette, hogy vásárolja vissza a főváros a korábban privatizált vízműveket és a csatornázási műveket, mert túl sokba kerül így a szolgáltatás a budapestieknek.

Kollár György SZDSZ-es képviselő viszont úgy érvelt, hogy noha a kérdéses cégek menedzsment díja igen magas, az ivóvíz-előállítás költsége a privatizáció után csökkent például, és a magáncégek szolgáltatása olcsóbb, mint egy fővárosi tulajdonú közművállalaté lenne, így a visszavásárlás nem indokolt.

A szemétdíjakat a koalíció szavazataival 9,1 százalékkal, a kéményseprés díját 6,7 százalékkal emelték, a temetésekért pedig átlagosan 11 százalékkal kell majd többet fizetniük a fővárosiaknak a jövőben. A gyermekintézményekben az étkezési díjak öt százalékkal nőnek januártól.

A képviselők arról is tárgyalnak, hogy januárban és júliusban 10+5, vagy 15+5 százalékkal emeljék a BKV tarifáját. (MR)