A bolgár munka- és szociális ügyi miniszter 25 százalékos minimálbér-emelési igénnyel lépett fel tegnap a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon. Hrisztina Hrisztova nem kevesebb, mint húsz érvet sorakoztatott fel a béremelés szükségessége mellett - írja a Bloomberg.

A miniszter szerint Bulgáriában a jelenlegi 120 levás (15 ezer forintos) havi minimálbér rendkívül alacsony, ezért rengeteg a be nem töltött állás a munkaerőpiacon. Ilyen alacsony fizetés mellett ugyanis szakértők szerint sokaknak egyszerűen nem éri meg legálisan dolgozni. A 30 levás emelés viszont egyszerre segítséget jelentene a munkanélküliség elleni küzdelemben és a fogyasztás ösztönzésében - véli Hrisztova.

A héten kezdődött IMF-tárgyalások legnehézkesebb pontját jelenti a minimálbér kérdése. Komoly visszalépést jelent a kormány részéről, amennyiben továbbra is ragaszkodik a 25 százalékos minimálbér-emeléshez - hangoztatta Hans Flickenschild, az IMF képviselője, amikor Szófiába érkezett a Bulgáriával kötött megállapodás felülvizsgálatára.

Steve Hanke, a John Hopkins Egyetem professzora, a Bulgáriában működő valutatanácsi rendszer atyja szerint is kockázatos a kormány követelése, ha ugyanis a minimálbér túl magas, az éppen növelheti a munkanélküliséget. (VG)