A Szonda Ipsos júniusi felmérése a Fidesz előnyének figyelemreméltó növekedéséről tanúskodik - adja hírül a Népszabadság.

A közvélemény-kutató cég adatai szerint nemcsak a szocialisták támogatása csökkent, hanem az SZDSZ-é is. A szabad demokraták ezúttal a parlamenti küszöb alatt maradtak a részvételüket ígérő biztos pártválasztók jelenlegi szándékai alapján.

A Szonda Ipsos által megkérdezettek 20 százaléka az MSZP-re, 28 százaléka a Fideszre, 2-2 százaléka pedig az SZDSZ-re, illetve az MDF-re szavazna, ha most vasárnap lennének a választások - írja a Népszabadság.

A Fidesz relatív győztes, tábora nem bővült, eddigi szimpatizánsai viszont magabiztosabbak és valamivel elszántabbak lettek.

A kormánypártoktól távozó választók nem a Fideszhez, hanem a bizonytalanok közé kerültek. A fiatal demokratáknak - akárcsak májusban - 28 százalékos a táboruk, a pártoktól magukat távoltartók aránya viszont 42 százalékról 45 százalékra emelkedett.

Az e havi változások tovább erősítették az elmúlt hónapokban is markánsan jelenlévő politikai apátiát, közömbösséget. Ennek egyik jele, hogy minden eddiginél alacsonyabb, mindössze 35 százalékos a biztos pártválasztók aránya.

Közöttük a Fidesznek 52, az MSZP-nek 37 százalékos szavazótábora van. A Szocialista Párt 3 százalékpontnyi szimpatizánst veszített, maradó táborának elszántsága, aktivitása ugyan nem változott, de az önbizalma megcsappant. (MR - Index)