A fokhagyma után hamarosan egy újabb hungarikumot, a libamájat is kiszoríthatja az európai piacról kínai konkurense. Az ázsiai országban ugyanis sorra létesülnek az óriási, libatartásra és -feldolgozásra szakosodott vállalkozások - értesült a Népszabadság. Az egyik ilyen társaság születésénél éppen Medgyessy Péter utazó nagykövet bábáskodott.

A kínai libamáj, húsliba és libatoll néhány éven belül kiszoríthatja piacairól a magyar termékeket - aggódnak az ágazatban dolgozók. Az ügy pikantériája, hogy a kínai offenzíva "előkészítésében" némi szerepet vállalt Medgyessy Péter utazó nagykövet is. Mint arról a Népszabadság beszámolt, május közepén az exkormányfő jelenlétében írtak alá egy kínai-magyar vegyesvállalat létrehozásáról szóló egyezményt. Ez a cég - a Mongo Lúdipari Kft. - Belső-Mongóliában egyebek mellett libatelepet, egy vágóhidat, egy készételgyártó üzemet és egy tollfeldolgozót létesítene.

A tervek szerint a vállalkozás 2010-re már 20 millió libát és 40 millió kacsát állítana elő mai áron számolva összesen 94,7 milliárd forint értékben. Szakértők szerint ez az árumenynyiség körülbelül megegyezik Magyarország és az ugyancsak libanagyhatalomként számon tartott Lengyelország együttes éves kibocsátásával. És ez csak egy vállalkozás lenne a sok közül! Értesülések szerint ugyanis a neves lúdtartó francia cégek már szintén jelen vannak az ázsiai országban, sőt a segítségükkel előállított, jó minőségű libamáj már meg is jelent a környező országok piacain. (NOL/ma.hu)