Megdöbbentő következtetésekre jutott egy svéd kutatóintézet, amelyik a munkahelyi stressz hatását igyekezett felmérni - írja a Magyar Rádió Online. Megállapították például, hogy ha valaki nagyon szoros határidőre végez el egy munkát, az azt követő 24 órában az átlagosnál hatszor nagyobb nála a szívroham veszélye. Az egészség, az élet nyilván nem mérhető pénzzel, de a veszély kimutatható és a munkáltató számára is mérhető. A munkahelyi stressz kutatásáról egy sajtótájékoztatón volt szó.

A rendszerváltást követően ugrásszerűen megnövekedett a munkahelyi stressz. Ma már szinte járványszintű méreteket ölt - mondta Kopp Mária a Magatartástudományi Intézet igazgatója a tájékozatón. Egyebek mellett a munkahelyi biztonság hiánya, a túlterheltség, a feladatok torlódása, az elismerés hiánya, a képességek kihasználatlansága és a túl rövid határidők vezethetnek stresszhez, azután pedig egyenes az út az infarktus, az agyvérzés, a gyomor-és bélbetegségek, a fekély és a reumás fájdalmak felé.

Az EU-ban 1999 óta szerveznek munkahelyi stresszmegelőző programokat, mert kiszámították, hogy a korábbi 15 tagállamban évente 20 milliárd euró veszteséget okozott a munkahelyi stressz. 2002-re már ki is dolgoztak egy EU-s szabályozást, amely kötelezővé teszi a vezetők számára, hogy a korábbi balesetvédelmi felelősség-vállalás mintájára beosztottjaik lelki egészségével is törődniük kell - tudhattuk meg. Magyarországon először fordult elő, hogy egy szakszervezet felemelte a szavát a munkahelyi stressznövekedés ellen. (Magyar Rádió)