Markánsan baloldali programmal vágnak neki a német szociáldemokraták a szeptemberre kitűzött parlamenti választásnak. Bár a vezető kormánypárt csak jövő hétfőn véglegesíti választási programját, annak számos fontos pontjáról már a pártvezetés hét végi tanácskozásán szó esett.

Franz Müntefering pártelnök bejelentette: háromszázalékos pluszadót fognak bevezetni azok számára, akik évente 250 ezer eurónál többet keresnek. A Financial Times ezt az SPD balszárnyának tett gesztusként értékeli, hiszen a pluszteher legfeljebb néhány millió euróval emelheti a kincstár bevételét. Hogy a kis- és közepes cégeknek jórészt az szja-körbe tartozó tulajdonosait ne érintse a változás, az ilyen vállalkozásokra a jövőben a társasági adó vonatkozna.

A társasági adó körének kiterjesztésével a választások várható győztese, a konzervatív ellenzék is egyetért, ám a gazdag magánszemélyek terheinek emelését nem támogatja. A CDU és a CSU csökkentené a társasági adó mértékét, bár a korábban beharangozottnál lassabban (nem egy, hanem csak két év alatt), és kisebb mértékben (nem három ponttal az egyes kulcsok esetében).

Az így kieső bevételeket alapvetően az áfa emelésével ellentételeznék: a normálkulcs a mai 16-ról 18 vagy 19 százalékra emelkedne, de nem kizárt, hogy az élelmiszerekre alkalmazott kedvezményes, hétszázalékos ráta is emelkedik. A normálkulcs egypontnyi emelése évi nyolcmilliárd euróval növelné a szövetségi büdzsé bevételeit - írja a Handelsblatt. (VG)