Újabb közintézmények ellen indított pereket az Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, mivel azok a jogszabályban előírtaknak megfelelően 2005. január elsejéig nem akadálymentesítették az épületeket. Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke az [origo]-nak elmondta, áprilisban hét intézmény nyolc épületét perelte a civil szervezet, most pedig négy intézmény ellen indítottak pereket.

Az esélyegyenlőségi törvény 2005. január elsejétől tette kötelezővé a közintézmények átalakítását úgy, hogy a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetőek legyenek. Ezt számos intézmény nem tette meg, egy felmérés szerint országosan 20 százalék alatt van az akadálymentes középületek száma. A kormány ezt követően döntött arról, hogy a középületek akadálymentesítésének határidejét 2005-ről 2010-re tolja ki.

Az újonnan beperelt intézmények nevét a civil szervezet egyelőre nem kívánta nyilvánosságra hozni, mivel a beadvány még nem érkezett meg a bíróságra. Hegedűs Lajos annyit közölt, hogy az alperesek között van orvosi rendelő, okmányiroda, polgármesteri hivatal és felsőoktatás intézmény. A kiválasztásban szerepet játszott az is, hogy a beperelt intézményeknél mozgáskorlátozottakat jogsérelem érte.

A már korábban beperelt XIII. kerületi patikában az [origo]-nak elmondták az átépítéssel mindenképpen megvárják a per végét. A Valeriana Gyógyszertár szerint az ÁNTSZ által előírt tisztasági festés, valamint a számítógépes rendszer felújítása is jelentős költségeket igényelt, így a mentesítésre nem jutott pénz. A patika addig is a mozgáskorlátozottakat az épület előtt szolgálja ki. [origo]