Csütörtökön jár le a játszóterek ellenőrzésére megszabott határidő, de a fővárosban máris több helyen megkezdték a szabálytalan játékok leszerelését - írja a Magyar Hírlap. Az Erzsébet téri játszóteret például már teljesen lecsupaszította az üzemeltető Főkert Rt.

"A határidőtől függetlenül is leszereltük volna az elavult mászókákat. Új játékokat viszont csak akkor van értelme kihelyezni, ha elkészülnek a tér teljes felújításával, igaz, ez beletelhet néhány évbe" - mondta Kocsis László, a Főkert igazgatója. A százhúsz legnagyobb játszóteret fenntartó cég vezetője közölte, évente hatvanmillió forint jut üzemeltetésre, azonban a rongálások utáni felújításokat már az új játszóterekre szánt évi ötven-háromszáz millió forintból kell finanszírozniuk.

"Hiába ellenőrizzük naponta a játékokat, sokszor találkozunk balesetveszélyesen megrongált hintákkal, mászókákkal. Az uniós szabványoknak megfelelő fajátékok is könnyen égnek" - utalt Kocsis a kedvelt rongálási formákra. A kisebb parkokat fenntartó önkormányzatok viszont nem képesek önerőből felújítani a játszótereket, ezért sorra szerelik le a játékokat.

Azért fejlesztenek is több helyen: három hét múlva adják ismét át a két legnagyobb játszóteret, a Hajógyári-szigeten és a Margit-szigeten, ezekre egy-egy hétvégén 40-50 ezren is ellátogatnak. (Magyar Hírlap)