Két bizalmi szavazást is túlélt tegnap a szejmben Miroslaw Gronicki lengyel pénzügyminiszter, akinek bukását azért akarta a jobboldali ellenzék néhány pártja, mert már negyedszer emelte volna föl a fűtőolaj fogyasztási adóját. A fűtőolaj Lengyelországban most futja be azt a "karriert", amelyet Magyarországon a kilencvenes években: az azonos összetételű fűtő- és gázolaj közötti adókülönbséget extraprofit előállítására használja ki az, aki erre lehetőséget teremt magának (a magyar megoldás a két termék adójának kiegyenlítése lett). A miniszter két hete már visszavonta a negyedik adóemelés tervét, de a bizalmatlansági indítványt benyújtó képviselők nem tágítottak. A szeptember 25-re kitűzött parlamenti választások után Gronickinak azonban alighanem így is meg kell válnia tisztségétől, hiszen a kormány fő erejét adó Demokratikus Baloldal egyelőre hat százalékon áll a közvélemény-kutatásokban, s ezzel éppen hogy be fog kerülni a parlamentbe.

A 2006-os költségvetés tervezésével elfoglalt Gronicki 1,4 milliárd zloty (420 millió dollár) extrabevételt remélt a fűtőolaj fogyasztási adójának emelésétől, de - mondta a Bloomberg szerint - enélkül is sikerül majd a büdzsé hiányát a GDP 2,8-3,4 százalékos sávjába szorítani jövőre az idei 3,6 százalékról. A miniszter elkötelezett híve annak, hogy a zloty 2009-ben csatlakozzék az euróövezethez; ennek egyik feltétele az, hogy a költségvetés hiánya már 2007-ben kevesebb legyen a GDP három százalékánál.

A költségvetési gondok mellett az erős zloty és a gyenge belső kereslet miatt a GDP növekedése is elmarad a várakozásoktól - vélik elemzők. Az első negyedévben ez alig egy százalék volt, s emiatt a 4,5-ről 3,7 százalékra leminősített növekedési előrejelzés sem fog teljesülni; jó, ha 1,5-2 százalék körüli lesz bővülés. (VG)