Németország számára minden bizonnyal szívélyes gesztus és a kancellári széktől minden bizonnyal búcsúzni kénytelen Schröder számára is presztízsnövelő tényező, amit az amerikai elnök kettejük tárgyalása után elmondott.

Bush elnök azt ígérte Gerhard Schrödernek, hogy az Egyesült Államok nem fogja megtorpedózni Németország azon törekvését, hogy állandó tagja lehessen az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A német kancellár Washingtonban tárgyalt és a Fehér Házban Bush elnökkel tartott közös sajtóértekezlet tanúsága szerint a tárgyalásokon nemcsak a német BT-tagságról esett szó, hanem az iraki helyzetről és az iráni elnökválasztás várható következményeiről is.

Az amerikai elnök változatlanul arról beszélt, hogy az iráni választások szerinte nem voltak szabadok és tisztességesek, és változatlanul elfogadhatatlannak ítélte, hogy Irán atomfegyvereket állítson elő.

A sajtóértekezleten Bush elnök szólt még egy igen lényeges ügyről, az ENSZ reformjáról. Szerinte ugyanis a Biztonsági Tanács átalakítása önmagában még nem jelenti, nem jelentheti az ENSZ reformját is. A világszervezetnek ugyanis, amerikai álláspont szerint, alapjaiban kell megújulnia. (MR)