Kuncze Gábor (SZDSZ) kifejtette: a stabil gazdasághoz, a kiszámítható növekedési pályához a terhek csökkentésére és kiszámítható viszonyokra van szükség. Ugyanakkor megjegyezte: mindenkinek felmerül a felelőssége, aki az elmúlt 10-15 évben elmulasztotta az egészségügy, a közigazgatás, az önkormányzati finanszírozási, valamint a szociálpolitikai rendszer átalakítását.

Kijelentette: a miniszterelnök által felvezetett ötéves program a "kívánalmak és a lehetőségek harmóniáját teremti meg".

A Fidesz négy éve alatt 65 alkalommal történt adóemelés, a személyi jövedelemadó-terhelés 20 százalékról 22 százalék fölé növekedett, és nem változtak az szja-adókulcsok sem - jegyezte meg Kuncze Gábor.

Katona Béla (MSZP) azt mondta: a javaslat jó, mert ismertté és kiszámíthatóvá teszi az adórendszer változását a következő öt évben, egyszerre biztosítja az adók és az árak csökkenését, valamint a bérek emelkedését, és igazságosabbá teszi a terhek elosztását.

Mint mondta, az Európában legmagasabb, 25 százalékos áfa ötszázalékos felső kulcsának csökkentése a benzin, a gázolaj, és a villamos energia árának csökkenését hozza. Hozzátette: az élelmiszerek egyharmada is ebbe a körbe tartozik.

Hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy a ma 15 százalékos, kedvezményes adókulcsba tartozó bármelyik termék árát meg akarnák emelni.

A képviselő elmondta: nem lehet egykulcsos a személyi jövedelemadó, amikor a legnagyobb keresetűek több mint ezerszeresét keresik a minimálbérből élők fizetésének.

Hozzátette: a társadalombiztosítási járulékok csökkentése és az iparűzési adó átalakítása 550 milliárd forint többletet hagy a magyar gazdaság szabadon felhasználható pénzei között. (hirado.hu)