Jack S. Kilby az integrált áramkör feltalálója hétfőn 81 éves korában Dallasban elhunyt. Halálhírét a Texas Instruments jelentette be, e cégnél dolgozott mérnökként negyedszázadon át. Hatvan szabadalom fűződik a nevéhez. Szerepe volt a kézi számológépek, valamint a telafaxokban alkalmazott hőpapírok kifejlesztésében is.

Kilby az első integrált áramkört még 1958-ban találta fel. "Csupán az elektronikai berendezések gyártásánál szerettem volna költségcsökkentést elérni a mikrocsippel, magam sem gondoltam, hogy ennyire széles körben alkalmazható eszközt sikerült kifejlesztenem" - ismerte el évtizedekkel később egy interjújában.

Ám ezzel Jack S. Kilby valóságos mikroelektronikai forradalmat indított el. Ehhez pálya- és vetélytársai, az Intel alapító Gordon E. Moore és Robert N. Noyce a mikrocsip gyártási folyamatának egyszerűsítésével járultak hozzá. Ők a szilikon alap, és a fotolitografikus nyomtatási technológia mellett törtek lándzsát, szemben Kilby-vel, aki eredetileg a germániumra alapozta módszerét.

1959-ben a Texas Instrumentsnek dolgozó Kilby és a Fairchild Semiconductor alkalmazásában álló Noyce - illetve sokkal inkább a mikrocsipben óriási üzleti lehetőséget látó két vállalat - egyaránt magának követelte a szabadalmi jogokat. Hosszas jogi csatákat követően kötöttek csak békét úgy, hogy keresztlicencelték egymás technológiáját, s ezzel egy jelenleg több mint ezer milliárd dolláros iparág alapjait rakták le.

A technológia továbbfejlesztésében vívott küzdelemben Kilby ugyan alulmaradt, ám úttörő szerepét senki sem vonhatta kétségbe, ezt ismerték el a 2000-ben a fizikai Nobel díj odaítélésével. (VG)