Három fő befolyásoló eleme volt tavaly a külföldi működőtőke-áramlásnak: az egyik a jelentős különbség az egyes befogadó országok között; a másik a dollár gyengülése, a harmadik pedig különféle strukturális tényezők - állapítja meg a legfejlettebb ipari országokat - köztük Magyarországot - tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentése. Több dinamikus ázsiai gazdaság makrogazdasági teljesítményével szemben a kontinentális Európa számos országa éppen hogy fejlődött, ugyanakkor például az USA jól teljesített, s így a befektetői bizalom fokozatosan helyreállni látszik. A dollár gyengülése nyomán egyrészt erősödött a termelés kihelyezésére alternatívát kínáló országok relatív versenyképessége, másrészt pedig sok multi számára megérte visszafizetni a vállalaton belüli hiteleket. Ami pedig a szerkezeti tényezőket illeti: ezek is az OECD-n kívüli FDI-invesztíciókra ösztönözték a befektetőket, akik egyre nagyobb tömegben fordulnak a versenyképes termelési költségeket s felfutó fogyasztói keresletet kínáló nagy piacok felé.

Mindezek fényében érdemes megvizsgálni az adatokat: tavaly az OECD-országokból 668 milliárd dollár értékű működő tőke áramlott ki (szemben a 2003-as 593 milliárddal). A növekedés elsődlegesen az Egyesült Államoknak volt köszönhető, ahonnan minden idők rekordkihelyezését jelentette a 252 milliárdos külföldi befektetés. Ugyanakkor hétéves mélységre süllyedt a tagországokba beáramló FDI (407 milliárd), ez annak is betudható, hogy már Európa több vezető gazdasága is mind kevésbé vonzza a tőkét. Ez változás a korábbi évekhez képest, amikor a visszaesést az USA vonzerejének gyengülése okozta, ám tavaly 40 milliárddal több FDI érkezett a tengerentúli gazdaságba, mint egy évvel korábban (107 milliárd volt a tavalyi inflow).

Jellemző tendencia kibontakozásaként a vállalatfelvásárlások és -egyesülések mind nagyobb szerepet játszanak az FDI-áramlásban. Ez az idei év első öt hónapjában is jellemző volt - áll az OECD jelentésében, amely rámutat: 216,6 milliárd dollárnyi értékben áramlott ki, illetve 221,6 milliárdnyi áramlott be a tagorszá-

gokba ebben a formában. Az előrejelzés szerint az idén 530 milliárdot is elérhet a határokon átnyúló M&A értéke, amely 2001 óta a legtöbb lehet. A teljes FDI ki-, illetve beáramlás értéke is 15-20 százalékkal nőhet az idén, vélik a nemzetközi szervezet elemzői.

Ami a befektetői terepek népszerűségének okait illeti, az elemzés szerint azok az országok vonzzák a leginkább a tőkét, amelyek nagy piacokat kínálnak a befektetőknek, nagy a folyó fizetési mérlegük aktívuma, s különösképpen integráltak a környező országokkal. Ebben nincs meglepetés: közéjük tartozik például Kína és India, de erősödik az olyan országok vonzereje is, mint Oroszország vagy Románia. (NVZs)