Mégsem kerül az Országgyűlés elé az országos fejlesztéspolitikai koncepció a nyári szünet előtt - tudtuk meg Baráth Etele EU-ügyekben illetékes tárca nélküli minisztertől. Az eredeti terv az volt, hogy a képviselők legkésőbb július 4-én megkapják a fejlesztési csomagot, ám a kormány döntése értelmében őszre halasztották ezt. Addigra lezárul a koncepció társadalmi vitája, s immár teljes, a javaslatokkal kiegészített előterjesztés kerülhet a képviselők asztalára - indokolta a halasztást a miniszter.

Románia és Magyarország illetékesei egyébként közös munkacsoportot hoznak létre abból a célból, hogy a két ország 2007-től induló nemzeti fejlesztési terveiben kölcsönösen egy-egy fejezet kapjon helyet az együttes célkitűzésekről és beruházásokról. Ennek kidolgozásáról tartottak konzultációt Lovasberényben az európai uniós forrásokhoz kapcsolódó hazai intézményrendszer - többek közt a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal - vezetői és a romániai kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ illetékes képviselői. A közös fejezetről a tervek szerint az őszi román-magyar kormányülésen születik meg a végső döntés.

A két ország fejlesztéseinek összehangolása kiterjed többek között a határon átnyúló együttműködésekre, a kutatás-fejlesztés, környezet- és árvízvédelem, az erdélyi autópálya ügyére, s a gazdasági kooperáció elmélyültebb formáira is. A következő nemzeti fejlesztési elképzelések egyeztetése mellett az RMDSZ uniós források felhasználásával foglalkozó szakemberei tanulmányozták a Magyarországon e téren eddig összegyűlt tapasztalatokat és az itteni intézményrendszer működését is. (KoM)