Várakozáson felüli sikerrel és részvétellel zajlott a hazánk üzleti környezetét bemutató HunSider program első része, amelynek során a kormányzati és az üzleti szféra együttműködésével praktikus, naprakész információkkal látták el az osztrák, német és olasz üzletembereket. Az eddigi rendezvényeken helyszínenként 70-80 vállalat képviselője vett részt. Mivel a program célja - a nyugat-európai középvállalkozások hazánkba csalogatása - egyezik a kormány gazdaságpolitikai célkitűzésével, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) beszáll a program finanszírozásába - jelentette be Garamhegyi Ábel, a GKM helyettes államtitkára a rendezvénysorozat eddigi tapasztalatairól tartott tegnapi sajtótájékoztatón. A program indulását a részt vevő hazai vállalatok finanszírozták, ez eddig több tíz millió forintot tett ki. Az állam akkora forrással kíván hozzájárulni a programhoz, mint amekkora a cégek által vállalt rész - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A HunSider kezdeményezést az 50-250 főt foglalkoztató, 10-50 millió euró éves árbevételű európai középvállalkozások számára dolgozták ki, amelyek komoly üzleti partnerei lehetnek a magyar cégeknek. Mivel a több ezer fős, milliárdos beruházások időszaka lejárt, hazánknak a kisebb külföldi cégek megnyerésére kell koncentrálnia, különös tekintettel arra, hogy a régió országai között fokozódik a verseny a külföldi tőkebefektetésekért - hangsúlyozta Rétfalvi György, az ITDH vezérigazgatója.

A program legfőbb célja, hogy megóvja Magyarország központi regionális koordinációs szerepét. A kezdeményezés hazánknak növekvő külföldi tőkebefektetést, új munkahelyeket ígér, míg az uniós középvállalatok költséghatékonyan mérhetik fel piacukat, praktikus információkat és tanácsokat szerezhetnek, nem utolsósorban pedig potenciális ügyfélkörükkel teremthetnek kapcsolatot - mondta Csizmadia Csaba, a program igazgatója.

A rendezvények során nyilvánvalóvá vált, hogy további információkat igényelnek a külföldi cégek a magyarországi lehetőségekről - közölte Serényi János, a McCann Erickson ügyvezető igazgatója. A rendezvénysorozatot 2005 őszén folytatják. Októberben Koppenhágába, Hamburgba, Londonba és Dublinba "látogat el" a HunSider, míg novemberben Marseille és Párizs az úti cél. A rendezvénysorozatot jövőre a tengerentúlon (Japán, Kína, USA) szeretnék folytatni. (FE)