Jacques Chirac elnök Franciaország és Európa nagy sikerének minősítette a Moszkvában kedden elfogadott döntést, amellyel a Marseille-től alig 60 kilométerre északra lévő Cadarache-t választották a fúziós energia kutatásainak helyszínéül. Tokió néhány látványos engedmény fejében állt el attól a követeléstől, hogy a munkákat kezdettől fogva Japánban folytassák.

A fejlesztés részeként mintegy ötmilliárd eurós - várhatóan 10 év alatt felhasználandó - költség-előirányzattal megépítenek egy kísérleti reaktort, amellyel egy hagyományos erőmű áramtermelésének szintjén lehet igazolni a fúziós energia gazdaságos felhasználhatóságát. A program egyéb költségei várhatóan hasonló nagyságrendet képviselnek. E fejlesztési fázis végrehajtása után kezdődhet egy kereskedelmi célú erőmű-prototípus megépítése.

A költségek 50 százalékát az EU és Franciaország fizeti, a többi öt résztvevő (Dél-Korea, Japán, Kína, Oroszország és az USA) egyaránt 10-10 százalékos hányaddal járul hozzá a kiadásokhoz. Japán annak ellenében adta egyetértését a francia helyszínhez, hogy a saját befizetési hányadát kétszeresen meghaladó - azaz 20 százalékos - arányban delegálhat szakembereket, ő adhatja a fejlesztés keretétül szolgáló ITER szervezet (International Thermonuclear Experimental Reactor) elnökét, fontos járulékos kutatásokat és beszállításokat kap, illetve az EU támogatja, hogy a majdani kereskedelmi prototípus a szigetországban épüljön fel.

A Riviérához közel fekvő Cadarache a De Gaulle-i idők óta a francia atomkutatás központja; a technológiai és szakértői háttér maradéktalanul rendelkezésre áll. (VG)