Országos hálózat kialakítását tervezi az EU Megfelelőségi és Tudásközpont sikerén felbuzdulva a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A kis- és közepes vállalkozások uniós versenyképességének javítását célzó hálózat "mintaeleme" a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája bevonásával március 1-jétől június 30-ig megvalósított pilot projekt lesz.

A szűk tízmillió forint költségvetési forrásból megvalósított EU Megfelelőségi és Tudásközpont képzéssel, tanácsadással és folyamatos információszolgáltatással segítette a vállalkozásokat az uniós követelmények teljesítésére való felkészülésben. Mintegy száz vállalkozó vett részt a tatabányai főiskola oktatói által tartott gyakorlatorientált, 120 órás uniós képzésen, s a sikert mutatja, hogy a szombatonként tartott tanfolyamon alig volt lemorzsolódás - mondta lapunknak Mesterházy Vera, a GKM vezető főtanácsosa.

A képzést személyre szabott tanácsadás egészítette ki, meghatározott időben személyesen kérdezhettek a vállalkozók az uniós felkészüléssel kapcsolatban a helyszínre érkező szakértőktől. A vállalkozókat látogató "mentor" tanácsadók konkrét üzleti döntésekhez is segítséget nyújtottak, ezenkívül pedig információs rendszer és számítógépes adatbázis is a vállalkozók rendelkezésére állt. A projektet az erdélyi Székelykeresztúron hasonló képzés- és tanácsadás-sorozat egészítette ki.

Az országos hálózat kialakításának első lépéseként a Szolnoki Főiskolával és a Nyíregyházi Főiskolával indul be együttműködés az ősszel. Elsőként Kezdőkör néven kezdő roma vállalkozóknak hoznak létre megfelelőségi és tudásközpontot Törökszentmiklóson, amely nem is csupán az EU-ra, hanem általában véve az üzleti életben való helytállásra készíti fel a kisebbséghez tartozó vállalkozókat. Szintén ősszel szerveznek hasonló, turisztikai témájú rendezvénysorozatot az erdélyi Körösfőn és Kárpátalján is a helyi magyar vállalkozóknak.