Egy új, most nyilvánosságra került CIA-jelentés szerint Irak hamarosan a terroristák olyan fészkévé és egyúttal kiképzőhelyévé is válhat, mint amilyen Afganisztán volt a nyolcvanas években.

Az egyébként titkos jelentés - amelyről az amerikai közszolgálati rádió számolt be - azt állítja, hogy az iraki és külföldi fegyveresek, akik ma harcolnak Irakban, a terrorakciók igen széles skáláján képesek "cselekedni": autórobbantásoktól gyilkosságokon keresztül a koordinált, vagyis egyeztetett támadásokig.

A CIA szerint ha a lázadás véget ér Irakban, akkor ezek a harcosok valószínűleg szétszóródnak, szerte a világban, és potenciális veszélyforrást jelentenek majd az arab világban és Európában is, de - a feltételezések szerint- elsősorban is azokban az országokban, ahonnan a legtöbbjük származik: azaz Szaúd-Arábiában és Jordániában.

És fenyegetést jelenthetnek akár az Egyesült Államokra is, tekintettel arra, hogy igen erőteljesen Amerika-ellenes érzelműek. Az amerikai közszolgálati rádió ezzel összefüggésben idézte a kanadai hírszerző szolgálatot, amely szintén azt vázolja fel, hogy az iraki háború újfajta szélsőséges erők megjelenését és veszélyét teremtette meg. (MR)