Eddig nem indult meg az Auchan Magyarország Kft. felszámolása - tudta meg a Népszabadság a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumánál. Ez meglepő fordulat annak fényében, hogy a Figyelő című gazdasági hetilap április végén indult cikksorozata szerint idén fél tucat beszállító kezdeményezett felszámolási eljárást a francia érdekeltségű hipermarketlánc ellen. A hat cég arra hivatkozott, hogy az Auchan nem fizeti ki jogos követelésüket. Laptársunk értesülései szerint a lavinát egy zöldség-gyümölcs beszállító vállalkozás indította el, amely 245 millió forintot követel a jelenleg kilenc áruházat működtető, tavaly saját bevallása szerint 181 milliárd forintos forgalmat elkönyvelő kiskereskedelmi cégtől. Az "első fecskéhez" 145 milliós követelésével nemsokára csatlakozott a Román Gyula húsipari vállalkozó érdekeltségébe tartozó három cég, a Szole-Meat Kft., a Debreceni Hús Rt. és az Immobilia Kft. A felszámolást kérők köre a végelszámolás alatt álló Bábolna Rt.-vel, illetve egy máig meg nem nevezett kereskedelmi bankkal lett teljes.

Az ügy kipattanása után az Auchan éles hangú közleményt adott ki, amelyben a "közvéleményt megtévesztő találgatásoknak" minősítette a Figyelő cikkében leírtakat. - Minden alapot nélkülöz az az állítás, amely szerint legalább öt cég kérte volna az Auchan felszámolását - közölte akkor a hipermarketlánc. Ehhez most is tartja magát Jean-Paul Filliat, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója, aki a múlt héten kérdésünkre elmondta: felháborítónak tartja a felszámolásukról szóló híreket, amelyek beszennyezték a vállalkozás hírnevét. A vezérigazgató szerint jelenleg körülbelül ezer beszállítóval dolgoznak együtt, amelyek 98 százalékával semmilyen nehézségük nincs. A vezérigazgató feltette a kérdést: kinek állhat érdekében, hogy a sajtóban az Auchan felszámolásáról jelenjenek meg hírek?

A felszámolás körüli huzavona Román Gyula érdekeltségeinek nem jött rosszul, hiszen hozzájutottak követeléseikhez. Legalábbis a tulajdonos arról számolt be lapunknak, hogy sikerült egyezségre jutnia a hipermarketlánccal. Román arról az Auchan kérésére nem kívánt nyilatkozni, hogyan sikerült megkötniük a megállapodást. (Népszabadság)