A Magyar Gyógyszerészkamara (MGYK) pártolja, hogy a gyógyszergyártóktól a termékeik után kapott árengedményeket az ország valamennyi patikájában érvényesítsék, abból a betegek egyformán részesüljenek. Hávelné Szatmári Katalin, az MGYK elnöke ezt azzal kapcsolatban mondta lapunknak, hogy a kormány tegnap úgy döntött: kötelezné a patikákat, hogy a jelenleg kapott gyártói kedvezményekkel csökkentsék az orvosságok fogyasztói árát. A javaslatot nehéz lesz rendszerbe foglalni, mivel a gyógyszercégek különböző nagykereskedőknek, ők pedig ugyancsak különböző patikáknak szállítanak, s a kedvezményadásnak nincs egységes rendszere.

A kormányjavaslat a parlamentben tárgyalt gyógyszerrendtartási törvény kapcsán merült fel, amelyhez két olyan módosító indítvány érkezett, amely felháborodást váltott ki a patikus- és az orvostársadalomban. Ezek egyike, hogy a tb által nem támogatott hatezer medicinát a maximált patikai árrés mértékéig különböző áron adhassák el a gyógyszertárakban. A másik a bevásárlóközpontokban történő gyógyszerárusítást tette volna lehetővé. Ez utóbbit azonban a kormány elvetette. Az előző javaslatot pártolta, ám a patikusok tiltakozása miatt tette meg a tegnapi javaslatát.

A parlament egészségügyi bizottsága kifogásolta a patikák ügyeleti rendjét. Ezzel kapcsolatban az MGYK elnöke elmondta: múlt ősszel tettek javaslatot a szaktárcának a körzeti ügyelet kialakítására s a sürgősségi gyógyintézetekkel való kapcsolat megteremtésére, ám levelükre nem kaptak választ. Elmondta azt is: a kis árbevételű patikák nehezen tudják kigazdálkodni az ügyeletre járó dupla díjazást. Körükben előfordul, hogy az ügyeletes patikus másnap reggel tovább dolgozik, s emiatt már több gyógyszertárat ötszázezer forintra megbírságolt a munkavédelmi felügyelőség. (NTE)