Júliustól megszűnik a járó- és fekvőbeteg ellátás különfinanszírozása: összevonják a két kasszát, és ezzel igyekeznek érdekeltté tenni az intézményeket abban, hogy ne fektessék indokolatlanul kórházba azokat a betegeket, akiket ambuláns ellátásban is kezelhetnek - írja a Magyar Rádió.

Ha már vágni kell, legyünk túl rajta gyorsan, minél kisebb sebbel, és mielőbb gyógyulva. Fejlett technika és biztos orvosi háttér kell az egynapos műtétekhez. Erről tanácskoznak a szakemberek azon a konferencián.

Az egynapos sebészettel - szakemberek szerint - mindenki nyerne, a beteg egy fejlett technikájú, például kis vágást jelentő műtéten esik át, majd megszokott környezetében otthon gyógyulhat, ráadásul az előbbiek miatt gyorsabban. A társadalombiztosításnak pedig nem kell finanszíroznia a kórházi bennfekvő kezelés ellátását. Ez utóbbinál azonban eltérő az elmélet és a gyakorlat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanis ugyanannyi pénzt ad egy kórháznak például egy sérvműtétért, mint az egynapos sebészetnek, számukra ugyanis a végeredmény ugyanaz, a sérvvel műtött, hetekkel később már gyógyult beteg. Azonban a kórházak pont a bent fekvő beteg állátásának többlet költségei miatt ennek árát a különböző egyéb tevékenységek elszámolásával próbálják meg mégis megszerezni az OEP-től, vagy veszteségesek lesznek. Vagyis, valójában tényleg többe kerül nekünk, adófizetőknek a kórházi ellátás.

Az egynapos sebészetről szóló kongresszuson elhangzott: Amerikában több mint ötezer intézményben terjedt el ez a módszer, ott az összes műtétek háromnegyedét egynapos beavatkozással végzik, Európa északi országaiban ugyancsak terjedőben van, Finnországban és Norvégiában az elmúlt években megduplázódott az ilyen műtétek száma. Az, hogy Magyarországon is teret nyerjen az egynapos sebészet, azért is nehézkes, mert több lobbiérdeket sért - hangzott el a konferencián -, így például a kórházi lobbiérdeket, a szürkegazdaságot, a hosszú kezelések alatt a hálapénz terét, ezen kívül a háziorvosi rendszer sem érdekelt abban, hogy a rendelőbeli betegfogadás mellett még az otthongyógyulókat is sorra látogassa.

Magyarországon jelenleg a társadalombiztosítás csupán nyolc, észak-magyarországi és dunántúli intézménnyel kötött kísérleti jelleggel kétéves, idén lejáró szerződés egynapos sebészeti beavatkozásra. A helyzet persze koránt sem ennyire borús, az Országos Egészségbiztosító Pénztárnál érdeklődésünkre közölték: még idén újabb pályázatot írnak ki ilyen ellátásra úgy, hogy bővítsék a kört, és az egész országot lefedjék az egynapos sebészetek. (Magyar Rádió)