Ebben az évben 78 új önkormányzati beruházás indulhat címzett állami támogatással. Az érintett települések összességében 58 milliárd forintos fejlesztést valósíthatnak meg, amelyből több mint 46 milliárd az állami hozzájárulás, 12 milliárd pedig az önkormányzatok saját forrása. Kolber István, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte: a jelenlegi kormány eddig mintegy kétszázmilliárd forintot fordított erre a célra.

Megkezdődött a 2006. évi címzett támogatások előkészítése is. Az állami támogatás iránti nagy igényt mutatja, hogy önkormányzatok 322 pályázatot - fejlesztési koncepciót és megvalósíthatósági tanulmányt - nyújtottak be, s a tervezett beruházások megvalósításához mintegy háromszázmilliárd forintra lenne szükségük.

Az idén támogatott oktatási beruházások többsége térségi célokat szolgáló oktatási intézmény rekonstrukcióját, bővítését jelenti ott, ahol azt a tanulólétszám emelkedése indokolttá teszi. A vízgazdálkodási ágazatban támogatást kapnak az önkormányzatok a belterületi vízrendezéshez, a biztonságos ivóvízellátáshoz és az ivóvíz minőségének javításához. A kulturális fejlesztések többsége a művelődési központok, könyvtárak rekonstrukcióját támogatja, ezzel is elősegítve a lakosság kulturális igényeinek színvonalasabb kielégítését. Az egészségügyben folytatódik a kiemelt területi feladatokat ellátó kórházak, rendelőintézetek rekonstrukciója. A szociális ágazat beruházásai főként az idősek, a tartós ellátásra szorulók, a hajléktalanok helyzetén javítanak.