Európai politikusok a piaci lehetőségek javulásával, a jövedelmek növekedésével biztatták a vállalatokat és a lakosságot az EU bővítése kapcsán. Miközben az egységes piac működése igen sok kívánnivalót hagy maga után, a folyamat a szexipar számára valódi lehetőségeket hozott. A szektorban növekedtek a bevételek és a profitok, miközben cégek sora a normális gazdaság részévé, sőt elfogadottá vált.

Az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes tagja azonban most kampányt hirdetett a szexipart kísérő bűnözés visszaszorítására. Franco Frattini rámutatott, hogy az áldozatok többsége az új tagállamokból, tagjelöltekből és más környező államokból kerül ki. A politikus külön említette Romániát, Bulgáriát, Moldovát és Ukrajnát, emellett utalt arra, hogy Bosznia-Hercegovina és Koszovó az embercsempészek bázisaként szolgál az áldozatok Nyugat-Európába juttatásánál.

Frattini veszélyesnek tartja, hogy a bűnözés nagy számban sérti gyermekek elemi érdekeit, ezért felszólította az Interpolt, az Europolt, az Eurojustot, a G8-fórumot, illetve az unió összes illetékes intézményét, hogy közösen dolgozzanak ki programot a jelenség visszaszorítására. A bizottság a maga részéről már tavaly decemberben közzétett egy jelentést az ügyben, amelyet az idén várhatóan konkrét javaslatokkal egészít ki. (VG)