Egyre több európai és oroszországi befektető érdeklődik helyi bankok megvásárlása vagy új bankok alapítása iránt Ukrajnában. Egy közepes nagyságú pénzintézet megvásárlását fontolgatja a német Commerzbank; az orosz Alfa Bank az Ukrszocbankkal, az osztrák Raiffeisen pedig az ugyancsak kijevi Avallal tárgyal. A legjelentősebb orosz pénzintézetnek számító Szberbank is bejelentette, nem volna ellenére leányvállalatot nyitni Ukrajnában.

Mint Anatolij Sapovalov, az Ukrán Nemzeti Bank (UNB) elnökhelyettese az Interfax-Ukrajinának kifejtette, az ukrán bankszektor azért vonzó, mert a pénzintézetek könyvelésüket, s az esetek többségében már auditálásukat is a nemzetközi szabványoknak megfelelően végzik.

Az alelnök elmondta, hogy növelni-szigorítani szándékoznak a bankok minimális tőkeállományával kapcsolatos elvárásokat, ugyanakkor véleménye szerint gyakorlatilag kimerültek a tőkésítés belső forrásai, erre a jövőben leginkább a külföldi tőke bevonása révén nyílhat lehetőség.

Az UNB április 1-jei állapotokat tükröző adatai szerint Ukrajnában 185 bankot jegyeztek be, amelyek közül 161 működik. A 161 pénzintézetből 21-ben van jelen a külföldi tőke (ezen belül 10 esetben 100 százalékban külföldi tőkével működnek). A külföldi tőkéjű bankokra jut a bankrendszer aktíváinak 14 és az össztőke 11,5 százaléka. (VG)