Magyar gazdaság

Jobban járnánk a 4-es metró leállításával? - Csaba László felvetése

Kisebb veszteség lenne a 4-es metró leállítása, mint a beruházás folytatása - véli Csaba László. A közgazdász szerint szükség van az állami kiadások csökkentésére, hogy az ország kijusson a válságból, ehhez azonban egy új összetételű, többségi kormány kell.

Olyan kényszerpályán vagyunk, amelyen, ha nem változtatunk semmit, akkor biztos, hogy leülünk és stagnálni fogunk - mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász, aki szerint ma Magyarországon növekedési és bizalmi válság van, amelyekhez hamarosan foglalkoztatási válság is társulni fog.

A szakértő úgy véli: a változtatás feltétele egy új összetételű kormány, amelynek van többsége és felhatalmazása arra, hogy leküzdje a válságot. 

Megfelelő területekre kell irányítani a közpénzeket, amiket nem szabad hagyni elcsurogni, mint ahogy azt tették a metróépítésnél - véli a gazdasági szakember, aki szerint kisebb veszteség lenne a 4-es metró építésének leállítása, mint a beruházás folytatása.

Csaba László úgy látja, hogy 3 éves távlatban a bruttó hazai termék 10-12 százalékának megfelelő kiadáscsökkentésre kell sort keríteni: vissza kell venni a közigazgatásból, egyensúlyt kell teremteni a költségvetésben, és le kell állítani az állami presztízsberuházásokat.

Kapcsolódó cikkek